Medical Taping Concept is al in de jaren zeventig ontwikkeld in Japan en Korea. De gedachte was dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid.Wat is Medical Taping Concept (MTC)?

Spieren zijn nodig voor beweging. Ook zijn spieren bepalend voor bijvoorbeeld bloed- en lymfecirculatie en lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een veelvoud van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachten, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spierfunctie ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.

Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen verschillende effecten bereikt worden zoals:

Pijndemping van huid of spieren door drukvermindering en circulatieverbetering

Ondersteuning bij het verwijderen van ophoping van vocht of bloedingen onder de huid

Vermindering van spierspanningen, spierpijn en vermoeidheid van de spieren

Verbetering van spierfunctie of bescherming tegen overbelasting gewrichten (sporters)

De tape is antiallergisch, ventilerend en huidvriendelijk. Daarnaast kunt u gewoon douchen en de tape meerdere dagen laten zitten. De werking van de tape gaat dan ook dag en nacht door.

Medical Taping Concept bij hooikoorts en COPD

Medical Taping Concept is succesvol bij hooikoortsklachten. Door de tape verminderen de klachten sterk of kunt u zelfs klachtenvrij het hooikoortsseizoen door komen. De werking van de tape zit in het feit dat deze elastisch is. Door deze elasticiteit worden drukzenuwen in de huid geprikkeld die op hun beurt weer signalen afgeven naar het onbewuste (parasympatische) zenuwstelsel via het ruggenmerg. Door de stimulering verminderen de klachten van de hooikoorts.

Waar wordt de tape geplakt?

Door de tape op de huidgebieden (dermatomen) te plakken die overeenkomen met de longen worden de juiste zenuwen geprikkeld. De tape wordt op de rug aangebracht. De tape blijft 1 week zitten. Meestal wordt er drie weken achtereen getaped voor een optimaal resultaat. De tape is waterproof; douchen en zwemmen zijn gewoon mogelijk. Deze behandelmethode voor tapen kan ook bij COPD patiƫnten worden toegepast. De uitwerking verloopt namelijk via hetzelfde huidgebied (dermatoom). COPD patiƫnten geven aan dat ze over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen gebruiken.

Vergoeding

De behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van uw eigen risico.